Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.10.2011 14:39 - Начало
Автор: railwaymodel Категория: Хоби   
Прочетен: 12464 Коментари: 2 Гласове:
6

Последна промяна: 22.04.2016 13:19


Здравейте,
познати и непознати приятели
на моделната железница!


 
image

                
             
  На тези страници ще се публикуват материали в помощ на всички, които искат и се занимават с железопътен моделизъм. Ще има винаги актуални новини, помощни материали за начинаещи, напреднали и майстори в това прекрасно и всеобхватно хоби. Нима се съмнявате!? За това хоби, трябва поне малко да разбирате от доста области на живота. Такива области като дърводелство, железопътно строителство, архитектура, ландшафт, електротехника, механика, история и електроника. Фотография, бояджийство, материалознание също са част от хобито. Ще се научите или усъвършенствате да работите с хартия, картон, дърво, пластмаса, метали, бои и ... Всъщност и още много други, които ще откриете сами за себе. Тук обещаваме да ви водим!!!   А може би не на шега, но и не на последно място – трябва да познавате и финансовото устройство на света, защото като всяко хоби и железопътния моделизъм макар и миниатюризиран,  си има своята адекватна цена.
   
 
J J J 
            
Тук ще разберете, че никой не се е родил научен и няма нищо страшно да се научи. Миговете които бихте изживяли в часовете занимаващи се с това хоби, ще са едни от най-добрите в живота ви. Това хоби е за удоволствие и отпускане от ежедневния стрес с който всеки човек се сблъсква. То няма възрастови ограничения.
 
Ще намерите постепенно достатъчно статии, чертежи, скици и описания, на всичко което се ползва по един или друг начин в железопътния моделизъм. Както разбира се и съвети от напреднали моделисти, макетисти, модулисти и колекционери. Тук всеки ще намери нещо, в зависимост от практиката и опита в хобито.
 
image    image


                         Както вече сте разбрали и това хоби има различни клонове. Често те са преливащи се един в друг, също като предпочитанията на определен моделист. Но общото което винаги ще държи заедно клоновете, това е нестихващата любов към моделните железници. В България железопътните моделисти се броим от десетки до няколко стотици. Имаме всякакви професии, характери, виждания и предпочитания. Сред нас има голями шефове в компании, учени, професионалисти от железниците, хора с различни професии и образование, студенти и ученици. За всички тях е характерно едно – любовта им към това хоби и когато са заедно, то е единствено обединяващо. При някои тази любов е още от детството, за едни се появява в различен етап от живота им, за други е завръщане към началото, а с трети е...още по различно.
             Едно е безапелационно вярно и точно.        
             Това хоби съществува буквално от когато съществуват и железниците на планетата! Веднъж докоснали се истински до този вид занимания в свободното време, рядко тръпката ви оставя.

 
image

             Постепенно ще се запознаете с основните клонове на железопътния моделизъм. Също и с някои от основните мащаби в които той се развива по света и у нас.

image 
             
             Историята на българските железници като част от железниците на Европа. Също така ще има и достатъчно материали в помощ на хобиста, за някои от водещите европейски железопътни администрации. Постепенно ще се запознаете и с шестте времеви епохи, на които се е разпростряло хобито.                   Ще имате на разположение техники, технологии и съвети, за основни похвати при събиране  на колекция, построяването на диорама, конструирането на задвижен модел от подвижния състав, сглобяването на преносим модул и домашен макет... или всичко в комбинация.    
  image  image
 
            Тук ще намерите стандарти употребявани в модулното строителство, като част от международните норми, обединяващи този вид железопътен моделизъм в единно цяло. Ще се запознаете с целите и средствата на някои международни организации, доказали се в миниатюрния свят на моделните железници.

 
 image image

image
 
           Тук ще може да намерите справочни или каталожни данни и да си направите справки. Да намерите материали и снимки за модели, които може би ви интересуват. Ще научите повече за устройството на различните локомотиви употребявани през годините. Ще може да намерите отговори на търсените въпроси.               Има още много да се каже в един увод, но ще завършим с едно.  
Ще се постараем всяка седмица да има по един нов материал на тези страници. Или както се казва в един фантастичен филм „С малки стъпки, но упорито към целта!“. Сами ще се съгласите, че пътуването в моделните железници е фантастично.
            Желаем изживяването на приятни мигове с тези страници и железопътния моделизъм, приятели!!!  

J J J

--->натисни тук за НАЧАЛО на блога натисни тук за СЪДЪРЖАНИЕ НА БЛОГА



Тагове:   Modell,   railway,


Гласувай:
6


Вълнообразно


Следващ постинг

1. tera - Спомням си като бях малка имаше веднъж изложба на играчки от ГДР-то :)
15.11.2012 11:18
Беше в една зала близо до руините на Екзарх Йосиф. Още си е там сградата. Та там имаше такъв макет на влакчета доста голям с цялата инфраструктура наоколо. :) След това все се оглеждах пак за изложба в тази зала - но, нъц!
Много беше хубаво, приказен спомен ми е.
Сигурно и тези, които се занимават с това хоби са тръгнали от подобни детски спомени.
Успех! :)
цитирай
2. railwaymodel - Беше в една зала близо до руините на ...
15.11.2012 11:41
tera написа:
Беше в една зала близо до руините на Екзарх Йосиф. Още си е там сградата. Та там имаше такъв макет на влакчета доста голям с цялата инфраструктура наоколо. :) След това все се оглеждах пак за изложба в тази зала - но, нъц!
Много беше хубаво, приказен спомен ми е.
Сигурно и тези, които се занимават с това хоби са тръгнали от подобни детски спомени.
Успех! :)


Оооо...щом търсите такава зала...скоро ще има среща на моделистите в София.
Заповядайте да си спомните ...влакчетата!!! :-) :-) :-)

А принципно вече са проведени и три национални срещи на моделистите от това хоби. Правят се (за сега) в градове извън столицата, в хотели за поне три дни.
По Хоби ТV ще има репортаж в четвъртък (22 ноември) за третата такава среща проведена близо до Пловдив.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: railwaymodel
Категория: Хоби
Прочетен: 377610
Постинги: 44
Коментари: 16
Гласове: 181
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031